Skip to content

ȚINUTUL COMUNEI BĂLAN

Grădina Zmeilor este o arie protejată de interes național, o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic, amplasată în județul Sălaj, în zona administrativă a comunei Bălan.

Aria naturală protejată se află în zona central-estică a județului Sălaj, la 10 km distanță față de orașul Jibou, în bazinul Almașului, în teritoriul vestic satului Gâlgău Almașului, și se întinde pe o suprafață de 2 hectare.

Rezervația naturală Grădina Zmeilor, declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, cuprinde un ansamblu neregulat de stânci cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, stânci pietroase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”, care s-au format prin acțiunea aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), apei (spălare, șlefuire) și proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări).

Grădina Zmeilor este numele oficial care apare în ghidurile turistice, însă localnicii mai numesc zona și „Fata Cătănii”, conform legendei care spune povestea fetei îndrăgostite de un fecior, plecat în cătănie, și preschimbate în stană de piatră de blestemul mamei ei vitrege.