Skip to content

CETATEA ARDUD – CASTELUL ARDUD – ARDUD, JUDEȚUL SATU MARE

DESCRIERE:

Cetatea Ardud este amplasată în orașul Ardud, județul Satu Mare, la intersecția dintre Câmpia Someșului și zona dealuroasă a Codrului, pe Drumul European E81, la 18km de Satu Mare.

Orașul Ardud este atestat documentar încă din 1215, fiind menționat drept una dintre cele mai importante așezări din zona sătmăreană, având o cetate încă dinaintea marii invazii tătaro-mongole, amintită sub numele de Castrum Ardud.

Profesorul Constantin Daicoviciu afirmă că cetatea de piatră a fost precedată de o cetate dacică. Cetatea putea adăposti aproximativ 1500 de soldați.

Una dintre primele atestări ale localității o amintește drept moșia fraților Balc și Drag, comiți ai Maramureșului, care devin unici proprietari în 1392. Din această familie se naște neamul Drăgoșeștilor, care va conduce moșia Ardudului, până la dispariția lor, în 1555.

Bartolomeu Dragfi a avut permisiunea de a ridica o fortăreață pe moșia lor, astfel că, în 1481, a construit o cetate de piatră pe ruinele unei cetăți mai mici, o fortăreață de apărare cu patru turnuri.

Rând pe rând cetatea trece de la neamul Dragfi la Ioan Sigismund, principe al Transilvaniei, din anul 1565 până în 1629. Următorii proprietari sunt: Rakoczy I, baronul Karoly, Zsegnei Berbala, Mihai Apafi și contele Karoly Sandor.

Noul castel în stil baroc, ridicat în timpul lui Karoly Sandor, a fost finalizat în preajma anului 1730.

În 1847, poetul Petofi Sandor și Julia Szendrei, fiica stăpânului cetății Ardud, își unesc destinele în capela cetății. Altarul capelei a putut fi salvat înaintea distrugerii cetății, iar astăzi poate fi găsit în capela Palatului Episcopal din Satu Mare.

În 1860, castelul-cetate suferă mari deteriorări. Contele Karoly Lajos ia acoperișul de pe castel, pe motiv că, în timpul provizoratului, a trebuit să plătească impozit prea mare. În 1896 se fac câteva renovări, unul dintre turnuri este refăcut în stil neogotic, dar apoi este lăsat din nou în paragină.

ÎN PREZENT, în cadrul programului „Circuitul Târgurilor Medievale din Transilvania”, s-a efectuat consolidarea, restaurarea și refuncționalizarea turnului de sud-vest și a altor părți din cetate.

Castelul-fortăreață are program zilnic de vizitare.

Fotografiile aeriene sunt puse la dispoziție pentru Tourist Video Guide, de către Matos Cristian.